Gazduire Web

Ce este gazduire web sau web hosting?

Gazduirea web, sau web hosting, se refera la serviciul de stocare si furnizare a resurselor necesare pentru a face un site web accesibil pe internet. Atunci cand creezi un site web, trebuie sa il „gazduiesti” pe un server pentru ca alte persoane sa poata accesa continutul sau.

Iata cateva componente cheie ale serviciului de gazduire web:

Servere: Sunt computere speciale concepute pentru a stoca site-urile web si a le face disponibile online. Aceste servere sunt mentinute si administrate de companii de hosting web.

Spatiu de stocare: Este cantitatea de spatiu pe server alocata pentru stocarea fisierelor site-ului tau web, inclusiv imagini, text, videoclipuri si alte tipuri de continut.

Latime de banda: Este cantitatea de date care poate fi transferata intre server si utilizatori. O latime de banda mai mare permite unui site sa gestioneze un numar mai mare de vizitatori sau sa livreze continut mai mare, cum ar fi fisierele media, mai rapid.

Nume de domeniu: Este adresa web pe care oamenii o introduc in browser pentru a accesa site-ul tau. Numele de domeniu (de exemplu, www.example.com) trebuie sa fie cumparate separat si asociate cu serviciul de gazduire web.

Sisteme de securitate: Furnizorii de servicii de gazduire web ofera, de obicei, niveluri variate de securitate pentru a proteja site-urile impotriva amenintarilor online, cum ar fi atacurile cibernetice sau malware-ul.

Exista diferite tipuri de servicii de gazduire web, inclusiv:

Gazduire partajata: Site-ul tau este stocat pe acelasi server cu alte site-uri web. Aceasta este o optiune mai economica, dar poate duce la impartirea resurselor si performanta mai scazuta in comparatie cu alte tipuri de gazduire.

Gazduire dedicata: Ai un server intreg dedicat exclusiv site-ului tau. Acest lucru ofera control complet asupra serverului si resurselor sale, dar este mai scump.

Gazduire VPS (Virtual Private Server): Este o optiune intermediara intre gazduirea partajata si cea dedicata. Un server fizic este impartit in mai multe servere virtuale, oferind mai multa flexibilitate si control decat gazduirea partajata.

Alegerea tipului de gazduire depinde de necesitatile si resursele specifice ale site-ului tau.