Noutati

Diferentele de baza dintre design-ul UX si UI

WEB DESIGN UI-UX

Dezbaterea asupra diferentelor dintre designul UI si UX nu este nimic nou. Unii sustin ca toti designerii ar trebui sa se concentreze pe ambele , in timp ce altii sustin ca ar trebui sa fie doua roluri distincte realizate de doi designeri diferiti.

WEB DESIGN UI-UX

Ce este UX?

Experienta utilizatorilor (UX) este mai putin preocupata de aspectul unui site sau de un produs, si mai preocupat de modul in care functioneaza si de modul in care utilizatorii interactioneaza cu acesta. Aceasta este cheia care trebuie amintita: designul UX se concentreaza mai degraba pe utilizator decat pe estetica designului.

Designer UX se concentreaza pe date despre modul in care utilizatorii folosesc de fapt un produs, un site web sau o aplicatie. In general, se concentreaza pe crearea unui raspuns emotional pozitiv din partea utilizatorilor.

Cu alte cuvinte, el se concentreaza pe incantarea utilizatorilor. Acest lucru necesita o intelegere a modelelor si asteptarilor comune de proiectare, precum si o doza sanatoasa de psihologie.

Daca un design este creat fara a se concentra pe UX, ar putea parea destul de frumos, dar utilizatorii au mai multe sanse sa-l gaseasca lipsit intr-un fel. Ei vor fi frustrati de modul in care functioneaza, vor avea probleme sa termine sarcinile pe care incearca sa le finalizeze si vor fi mai dispusi sa abandoneze produsul in favoarea unui concurent.

In timp ce designer UX va crea machete pixel-perfect, in multe cazuri va crea prototipuri wireframes si prototipuri testabile pentru a se asigura ca utilizatorii pot face rost de fluxul unei aplicatii sau al unui site.

Designer UX este o parte importanta a procesului de proiectare si ar trebui implicat din etapa de descoperire a fiecarui proiect.

Ce este UI?

In cazul in care designer UX se concentreaza pe functionalitatea unui design, designer UI se concentreaza asupra esteticii. El vrea ca aspectul site-ului sa fie placut utilizatorilor.

Asta nu inseamna insa ca el nu tine seama de functii. Pentru a crea modele care functioneaza, designer UI sunt in acord cu modelele si conventiile de design obisnuite, dar nu tind sa se scufunde atat de adanc in psihologia modului in care un produs functioneaza sau ii face pe utilizatori sa se simta.

Designer UI creeaza desenele finite, care in general sunt transferate dezvoltatorilor pentru a crea produsul finit. De asemenea, acesta poate fi implicat in crearea prototipurilor unui site sau al unei aplicatii, desi uneori intr-o etapa ulterioara decat designerul UX.

Este unul mai important decat celalalt?

Raspunsul scurt: NU

Un design dragut care nu functioneaza bine va impiedica utilizatorii. Si un site care este functional, dar are un design simplu (sau urat) poate dezactiva un segment mare de utilizatori.

Designerul UI si UX trebuie sa lucreze pentru a crea un produs finit care incanta utilizatorii atat vizual cat si functional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *